Presto Amsterdam gesloten

presto amsterdam gesloten

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan.

Presto Amsterdam sluit de deuren en verhuist naar Heemskerk.

Al jaren weten wij dat een deel van de fundering van het pand in de Haarlemmerstraat slecht is, de muren en een deel van de achtergevel vertonen scheuren, die jaren onveranderd bleven.
Afgelopen jaar kwam daar verandering in, de achtergevel blijkt nu zelfs uit te breken. We kunnen nu naar buiten kijken door de scheuren en de uitbrekende achtergevel trekt het dak en de dakbedekking stuk, waardoor er niet te stoppen lekkages zijn ontstaan.

Na onderzoek door een Ingenieursbureau blijkt de situatie echt urgent te zijn en wordt er in maart al begonnen met het funderingsherstel.
Het herstel is een ingrijpende en langdurende operatie, waardoor de winkel ontruimd moet worden en niet meer kan functioneren.

We hebben besloten Presto Amsterdam en Presto Heemskerk samen te voegen en niet meer terug te keren naar de Haarlemmerstraat. Zaterdag 26 februari is Presto Amsterdam voor het laatst open.

Wij ontvangen u voortaan graag in onze ruime winkel in Heemskerk. 

De klassieke Presto fiets van Klaas

De klassieke Presto fiets van Klaas

De klassieke Presto fiets van Klaas

Klaas kocht zijn inmiddels klassieke Presto fiets op 29 augustus 1974 in de Presto winkel in Amsterdam en heeft sindsdien de fiets onafgebroken gebruikt, tienduizenden kilometers fietsplezier met o.a. Le Champion in het binnen en buitenland. Klaas heeft de zijn Presto fiets altijd zorgvuldig onderhouden, de aankoopnota uit 1974 heeft hij nog altijd bewaard. Een paar nieuwe banden, ketting en pion (5v) en Klaas kan er weer een seizoen tegenaan.


klassieke presto uit 1974
presto nota 1974

De Presto historie

De Presto historie

De Presto historie

Op 23 mei 1924 opent de heer B.H.J. Stroober een fietsenstalling genaamd het Rijwielhotel De Zilverenfiets aan de Binnen Wieringerstraat. Men kon bij Stroober terecht voor reparaties, fietsonderdelen en het stallen van fietsen en kinderwagens. De firma – inmiddels uitgegroeid tot een bekende Amsterdamse winkel en fietsenmerk Presto, – heeft aan vele wielerberoemdheden onder wie Cees Stam, Klaas Balk, Jan Jansen, Gerard Koel en Eddy Merckx fietsen van het merk Presto geleverd. Anno 2024 bestaat Presto nog steeds. De winkel bevindt zich niet meer in de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Presto is nu gevestigd in Heemskerk. In de jaren dertig groeit de rijwielstalling uit tot het Rijwielmagazijn Presto, een ruim gesorteerde fietsen- en bromfietsenwinkel. Vanaf de jaren vijftig – mogelijk al eerder – heeft de firma vestigingen in de Haarlemmerstraat en in de Oude Doelenstraat. Halverwege de jaren zestig gaat de heer E. Stroober, zoon en opvolger van de heer B.H.J. Stroober, zich toeleggen op de wielersport en de verkoop van sportkleding. Tot in de jaren negentig werden de frames in de eigen werkplaats gefabriceerd. Frames maken in eigen atelier, naar eigen idee en naar de wens van de klant begon schoorvoetend, maar werd een vak apart toen grote renners successen behaalden op Presto’s.

Kampioenen

Kampioenen als Leo Duyndam, René Pijnen, Danny Clarck, Cees Stam, Ferdinand Bracke, Roy Schuiten en tientallen anderen reden op fietsen van dit merk en al gauw was de successtory geboren. Jan Legrand, die later in de gouden ‘Post’ tijd mecanicien van de Raleigh ploeg zou worden, was de eerste framebouwer van dit Amsterdamse merk uit de Haarlemmerstraat. Bertus Slesker was eerst de man achter de beroemde Locomotief racefietsen, ging vervolgens naar Gazelle, maar toen op en neer reizen naar Dieren hem te zwaar werd, kwam hij bij Presto bouwen.

Haarlemmerstraat jaren 70 Amsterdam

Toen Presto’s eerste eigenaar de heer Stroober stopte en Loek Valk -altijd al de concurrerende buurman een eindje verderop in de Haarlemmerstraat- zijn merk overnam, kreeg het Presto embleem weer een nieuwe glans. Loek -die ook zijn eigen frames bouwde- pakt de draad weer op met nieuw elan. Heel wat lugs, soldeer en buizen werden aaneen gesmolten in het kleine werkplaatsje aan de Haarlemmerstraat nr. 41.

De jaren 90

Presto groeide uit zijn jasje en werd de overstap gemaakt naar het prachtige grote pand in de Haarlemmerstraat 76. De tijden veranderen, het vak ook. Alles gaat veel sneller, de handel om de fiets heen zoals kleding en schoenen, groepen en voeding om maar wat te noemen eisen steeds meer aandacht. Voorraadbeheer is met steeds meer merken en nieuwe producten een eerste prioriteit. Het zelf frames bouwen is er bijna niet meer bij te doen. Simpel dus, door tijdnood. De winkel eist te veel aandacht. Maar Presto zou Presto niet zijn als het streven niet is gericht op de absolute top. Niet iedereen kan immers een kwalitatief perfecte fiets bouwen. Loek Valk ging op zoek naar mensen die het oude vertrouwde Presto-merk waardig zijn en die met alle waardering voor de bijna 80 jaar oude historie de marsroute kunnen voortzetten en nog verbeteren. Loek’s streven is erop gericht de slogan ‘Waar perfectie eindigt … begint Presto’ echt inhoud te geven. Presto’s onderscheiden zich in kwaliteit van het gekozen materiaal, de nieuwste vindingen op framebouw gebied, de grondige werkwijze van vakmensen, de specifieke opbouw en sublieme afwerking van de frames. In alles de top. Kortom, Presto loopt weer voorop, is vernieuwend bezig en biedt de klant alle keus.

Maart 2022 is het pand aan de Haarlemmerstraat verlaten en is de winkel samengevoegd met de Presto winkel in Heemskerk aan de Rijksstraatweg 46  1964LJ